Wat is SNAFU?

SNAFU staat voor ‘Situation Normal, All Fucked Up’.

SNAFU staat voor “Situation Normal, All Fucked Up”.

Alles leek normaal tot het onverwacht misging. SNAFU is een militaire term uit de Tweede Wereldoorlog. Het Amerikaanse leger produceerde Loony Tunes-achtige cartoons. Daarin was Private Snafu een soldaat die blunderde in elke situatie die je je maar kunt indenken. De filmpjes waren bedoeld om de militairen op een luchtige manier te wijzen op dingen die in de uitoefening van hun taken makkelijk fout konden gaan.

SNAFU komt veel voor in organisaties met slechte managementsystemen. Het staat voor de illusie dat zaken goed geborgd zijn, dat we scherp zijn, dat alles goed afgestemd en ingeregeld is. En keer op keer blijkt dat toch niet het geval te zijn. Het is onvoldoende. Het systeem stelt niet zeker dat we succesvol zijn en we ondergaan het gelaten.

Het gat tussen werk zoals bedacht is en zoals het wordt uitgevoerd wordt steeds groter. De toenemende onzekerheid maakt van onze managementsystemen sprookjes.

Wat je niet ziet bestaat niet. Het niet kennen van de faalgrens en de margegrens leidt tot onacceptabele resultaten, incidenten, klachten. Het is de moeder van SNAFU.

Als er duizenden dingen mis kunnen gaan, om duizenden mogelijke redenen, dan is één ding zeker: er gaan dingen mis.